Garrotxa.info Logo

Borrasca Freda del 27 Febrer 2016 a la Garrotxa

Bon i plujós dia des d'Olot.

neu i plujaSon les 9 del matí de dissabte 27 de Febrer de 2016 i comencem el seguiment de la formació i pas d'una borrasca freda pel damunt de Catalunya, que esperem en 3 fases.

Primera fase de la borrasca freda, el front de pluges.

La primera fase era un front de pluges que escombrava catalunya durant la nit de divendres a dissabte. Estaven previstes pluges generals i cotes de neu altes per la zona del Nord-Est on ens trobem, i així ha estat. 

Gràcies als aficionats que pengen dades en temps real a Meteoclimatic a diferents estacions d'Olot i rodalies, veiem que han caigut uns 18 litres de pluja, que son molt benvinguts per la falta que feien.

A Olot ha començat a precipitar amb, així que suposem que la cota de neu estava a uns 1000 metres, que calculem a ull... (100m = 0,6º  |  500m = 3º | 4º - 3º = 1º > neu molla | 500+500 = 1000m) per acabar nevant a una molt més alta de uns 1400 metres, ja que a Olot estavem a 6,5º,  calculats a ull...   (100m = 0,6º | 900 m= 5,4º | 6,5 - 5,4 = 1,1º | 500+900=1400m).  Dades en temps real a estació Olot - Costa Gegant: Salvador Sebastià

Temps Olot fase 1 borrasca freda

O sigui , que al cim del Puigsacalm a 1512 metres poden haver caigut uns 20 litres de pluja, el que equivalen a 20 cm de neu.  A tota la resta, la segona tanda de pluja els haurà fos el que havia caigut. Aquesta pujada de cota de neu durant la nit ha fet que es vegi la serralada transversal amb neu només a la part més alta, i que no es vegi neu damunt als arbres, ja que els ha començat nevant i els ha acabat ploguent al damunt.

Ho veiem a la finestra de casa, però també a una webcam que un amic, en Carles P., ens ha passat i que enfoca just a la serralada transversal. A les 9 del matí té aquesta pinta, on el núvol tapa per sobre de 1100m, però us assegurem que la neu hi és per sobre d'uns 1200m perquè la veiem a estones. Al prat de Santa Magdalena, 1200 metres d'altura i just sota el Puigsacalm, no hi veiem neu, veiem el color cremat de l'herba.

A la previsió del model GFS, veiem que durant la precipitació estava prevista una temperatura de 1º a 1500 metres, pujant cap a 2 o 3º , pel que ja ens quadra amb el que hem vist que ha fet la cota de neu durant la nit i el que acabem de comentar. Molt bé pel model GFS, ja que la pluja també l'ha endevinat.  A hores d'ara ja ha acabat de passar el front, tal i com veiem al radar de pluja de meteocat.

gfs       Radar pluja

Segona fase de la borrasca freda: pas del centre de la borrasca.

Serà una loteria de tempestes amb cotes de neu molt variables en funció de l'intensitat de la precipitació.. A més intensitat, més baixa.. però com encara no ha passat, no ho podem escriure.

Actualització 14h   Ara venim de pescar tempestes, i ens ha enganxat un ruixat a Olot on la temperatura ha baixat de 8 º  a 5 º en uns minuts, i ens ha deixat un xic d'aiguaneu al parabrises del cotxe en el moment de màxima intensitat. Hem pujat fins a Sant Miquel de la Cot a uns 600 metres des d'on hem filmat la tempesta a 5º i l'estem pujant a Youtube.  

Posem un parell de mapes de com esta el tema a nivell de borrasca i de precipitació, que hem pescat de meteocat. Portem 22 litres de pluja en l'episodi a Olot, però hem pogut anar a jugar a futbol de 11 a 12:30 sense mullar-nos ni un xic.

centre borrasca fredaPluja

 Calendari de marxes populars de la Garrotxa 2016.  

Article redactat per Albert Terradellas Brugada. Em vols afegir a Facebook?